100% Dier
" Bamboo vs Merino " | Vriezz Trading 0
" Bamboo vs Merino " | Vriezz Trading

Bamboe vs Merino wol

Wij worden vaak gevraagd om bamboe onderkleding te vergelijken met merino-wol… In deze blog bekijken we de verschillen tussen bamboe en merino-wol vanuit het productieperspectief en we vergelijken de belangrijkste eigenschappen.

Productieprocessen

Hoe word bamboe tot een garen gemaakt?

Bamboekleding is gemaakt van de vezels van de bamboebladen en het binnenste merg van de bamboestam, dit materiaal word gewonnen met behulp van een stoomproces en hierna mechanisch geplet. De pulp wordt vervolgens gekookt in een cocktail van chemische oplosmiddelen - voornamelijk natriumhydroxide (loog zoals het meer algemeen bekend is) en koolstofdisulfide. Beide staan bekend als schadelijk voor de mens. Deze oplossing wordt door een apparaat, lijkende op een douchekop, in draden geperst. De vezels worden hierna door een zuur bad getrokken waardoor ze hard worden en waarna ze klaar zijn om te spinnen. Om het materiaal in een bruikbare stof te krijgen, wordt het garen vaak gemengd met andere vezels zoals spandex en katoen.

Volgens de Federal Trade Commission (FTC),

Producten waren gemaakt van bamboe toen ze nog echt van rayon gemaakt werden” (Rayon word tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van een natuurlijke grondstof, cellulose, die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp. De techniek werd in 1884 uitgevonden door de Franse scheikundige Graaf Hilaire de Chardonnet (1839-1924) uit Besançon. Kunstzijde moet niet worden verward met de veel modernere stoffen, vervaardigd uit synthetische vezels.)

Bovendien werden sommige bamboe-Wannabee’s als milieuvriendelijk gepromoot. Maar het maken van rayon, zelfs als het gemaakt is van bamboe, is allesbehalve een 'groen' proces.

De FTC voegt verder toe:

Als  een product niet rechtstreeks van de bamboe vezel gemaakt word (vaak “mechanisch verwerkt bamboe" genoemd) mag het geen bamboe worden genoemd."

Het gebeurt niet zo vaak dat een overheidsinstantie zulke sterke meningen heeft en dit zijn harde uitspraken. De FTC heeft een aantal grote Amerikaanse bedrijven beboet omdat ze ten onrechte beweerden dat hun producten van bamboe waren gemaakt, terwijl dat niet het geval was…

Men kan niet ontkennen dat bamboe snel groeit en overvloedig is, maar het proces wat nodig is om een bamboeblad in een garen te veranderen, wordt gemakkelijk verzwegen door bedrijven die beweren bamboe-producten te maken.

Merinoswol

Merino-wol heeft zijn eigen productieproces. Zodra het Merino scheersel de boerderij verlaat, wordt het geschrobd om vuil en kleine deeltjes te verwijderen. Het wordt vervolgens een tweede keer gewassen om de microscopische schubben op elke vezel te schrobben en glad te maken. Deze stap is essentieel om te voorkomen dat het wollen weefsel krimpt wanneer het wordt gewassen, als we dit niet doen, gaan de schubben in elkaar grijpen en hierdoor krimpt het kledingstuk. De vezels worden vervolgens licht bekleed met een zachte hars die verder voorkomt dat de vezels in elkaar grijpen. Hierna word de wol gedroogd. De vezels worden vervolgens gekaard. (dit is het ontknopen en samenvoegen van de vezels) en vervolgens verder uitgelijnd en gesponnen tot een sterk garen.

Kortom, in tegenstelling tot wol, waar het textielgaren wordt gesponnen uit de onbewerkte vezels, is de vervaardiging van bamboetextiel een chemisch proces met een aantal vrij toxische producten en het eindproduct is eigenlijk helemaal geen bamboe…. (Dit lijkt verdacht veel op groenwas praktijken door de bamboe-industrie).

Nu we de productieprocessen nader hebben bekeken, gaan we ons bezig houden met de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van beide materialen.

Belangrijke eigenschappen

Er is veel discussie over de belangrijkste eigenschappen of voordelen van verschillende stoffen, en in het verhaal “bamboe versus merinowol” is het niet anders.

Geurbeheer

Nogmaals van de FTC:

"Wanneer bamboe wordt verwerkt tot rayon, is er geen spoor meer van de oorspronkelijke plant. Hoewel een bamboeplant de groei van bacteriën kan weerstaan, is er geen bewijs dat rayon, gemaakt van bewerkte bamboe, ook antibacterieel is. "

Er zijn verschillende studies beschikbaar, en uit de onderzoeken die wij hebben gezien, lijkt het dat de meeste mensen een viscose / rayon T-shirt maximaal 3 dagen achter elkaar willen dragen en dat er dan toch echt een luchtje aan komt te zitten. Dit is al een stuk beter dan katoen, maar veel minder dan merino-wol, waarvan we weten dat mensen wekenlang achter elkaar een T-shirt hebben gedragen zonder nare zweet geur.

Merino-wol is van nature antibacterieel. Bacteriën groeien gewoonweg niet op het merino-wol, dus het ruikt niet, hoe vaak je het ook draagt. We bieden geen garanties dat u zelf niet minder fris zal ruiken, maar onze kledingstukken ruiken dan niet! In een andere blog vertellen we wat merino-wol nou precies is en wat het nu zo speciaal maakt.

Warm als het nat is

Als het kledingstuk een hoog percentage rayon bevat, is het traag drogend en presteert het hetzelfde als een katoenen kledingstuk. Als katoen droogt, voelt het koud aan, omdat het de warmte uit jouw lichaam trekt. Merino-wol daarentegen blijft isoleren als het nat is.

De brand test:

Bamboe kleding brandt snel, eigenlijk op dezelfde manier als katoen. Merino-wollen kleding is van nature brandwerend en blijft niet branden nadat de vuurbron is verwijderd. Voor de professionele werkvelden zoals brandweer en bijvoorbeeld militairen zijn de merino-wollen anti smelt en druip eigenschappen van essentieel belang!

Overzicht

Er zijn een aantal voordelen voor rayon of viscose, maar we hebben ontdekt dat er veel marketing maar weinig waarheid is gerelateerd aan bamboeproducten.

Wat we vooral gevonden hebben:

 • Bamboeproducten kunnen geen bamboe worden genoemd, maar zijn rayon of viscose, Rayon kan uit elke boom of blad worden gemaakt. Bedrijven die hun producten dus bamboe noemen, misleiden de consument met deze verhalen.

 

 • Er zijn voordelen van rayon- of viscose-kleding in vergelijk met katoen, maar Merino-wol veegt compleet de vloer aan met producten van rayon of viscose. Dit lees je in de testen van geur-, rook- en vochtmanagement

 

Uiteindelijk laten we de beslissing over aan jouw als consument, maar wij staan voor onze producten en weten dat in de merinoswol VS bamboetest, merino-wol een stuk beter uit de verf komt!

Nog even de verschillen tussen bamboe kleding en merino-wollen kleding op een rij:

Vochtbeheer

BAMBOE, Zeer goed absorberend, maar als er een hoog percentage rayon in het kledingstuk zit dan zal het langzaam drogen en voelt het koud aan.

MERINO, Zeer goed absorberend en houdt de huid droog. Droogt sneller dan katoen of rayon en geeft je niet de koude bibbers tijdens het drogen.

Warm als het nat is

BAMBOE, Nee

MERINO, Ja

Geurbeheer (geen nare geur)

BAMBOE, Tot 3 dagen, wat echt beter is dan katoen

MERINO, Zo lang als je wilt, of totdat je genoeg hebt van het dragen van hetzelfde shirt. Het zal gewoonweg niet ruiken!

Brandtest

BAMBOE, Brandt snel, op dezelfde manier als katoen.

MERINO, Zal niet blijven branden als de brandende bron word weg gehaald

   

   Bron: VriezzTrading Bamboe vs Merino

    

   Tot snel bij de volgende blog!

    

   Advies over het bericht (0)

   Inloggen
   omhoog
   Shop is in view mode
   Bekijk de volledige versie van de site