100% Dier
"Maak kennis met Rowan!" | Bianca Ceelen 0
"Maak kennis met Rowan!" | Bianca Ceelen

Nadat we vorig jaar helaas toch afscheid moesten nemen van onze grote vriend Dex hebben we inmiddels besloten om weer een pup in huis te halen. We merkten dat we tegenwoordig vooral ‘het hebben van een hond’ missen, en dat we het verlies van Dex een goed plekje hebben kunnen geven. We denken nog veel aan hem, we lachen samen vaak om de streken die hij uithaalde en we missen onze grote knuffelbeer echt nog wel! Maar zijn overlijden heeft ons ook veel rust gegeven, wetende dat hij nu rust heeft… 

De voorpret is al leuk! 

We waren er al heel snel uit welk ras we wilden hebben, namelijk de Leonberger. Hier zijn we beiden al jaren fan van, het karakter past goed bij ons en hij voldoet aan de ‘eisen’ en ‘wensen’ die wij hebben! Dat zijn altijd heel belangrijke punten waar je op moet letten als je een puppy aanschaft. 

Toen kon de zoektocht naar een fokker beginnen! Wat zijn de eisen die we stellen aan een fokker: de pups moeten in de woonkamer worden grootgebracht, de fokker moet ervaring hebben met nestjes, de fokker moet al een hoop doen aan socialisatie (laten wennen aan geluiden, bezoek, kinderen, andere huisdieren etc voor een goede basis) en er moet een klik zijn tussen ons en de fokker. Nou dan gaan we maar eens naar een hondenshow, zodat we wat fokkers ‘tegen het lijf lopen’! Het was erg indrukwekkend om eens bij zo’n show te gaan kijken. We zijn naar Hond2016 geweest, voorheen heette dit de Winnershow. Er worden veel rassen geshowd en elk ras moet weer aan andere voorwaarden voldoen om goed te scoren. Bijzonder is vooral het juiste woord! We waren het echt niet met alles eens, zo veel honden (die lang niet allemaal met elkaar konden omgaan) in een grote galmende hal in de RAI. Veel mensen, veel onrust en laaaaaaaaaaannngggg wachten… Maar veel honden leken er ook geen last van te hebben, die zijn het gewend van pups af aan en weten niet beter. Ook de keurmeesters verschillen nogal. De één kijkt vooral naar uiterlijk, terwijl de ander ook zeker naar de karakters van de honden kijkt en meeneemt in de punten! Dat laatste vonden wij erg prettig om te zien, dit is uiteraard heel belangrijk wanneer mensen met de honden willen fokken! Je kunt nog zo’n prachtige hond hebben, maar als er een waardeloos karakter op zit krijg je er echt geen leuke pups uit… 

Tijdens Hond2016 zijn we met een aantal Leonberger fokkers in gesprek geraakt en hebben we een kleine selectie gemaakt met wie wij een uitgebreidere kennismaking wilden hebben. We zijn uiteindelijk bij 3 fokkers langs geweest, hebben er 1tje afgeschreven en de andere twee zijn voorkeur 1 en voorkeur 2 geworden! 

Bij één van de fokkers was er al een nestje pups aanwezig, hierdoor konden we heel goed zien hoe deze fokker met de pups omgaat, wat de ruimte is waar de pups in zitten en wat ze allemaal doen aan de socialisatie. Alle pups waren reeds vergeven aan andere pupkopers, dus dat gaf ons de kans om ‘vanaf een afstandje’ te kijken hoe alles in zijn werk ging zonder dat we gebiologeerd waren op de super schattige puppy’s. Ik mocht er immers toch niet eentje uitzoeken! (We hebben natuurlijk wel met ze geknuffeld!!) 

Bij beide fokkers was er een teef drachtig en zou deze gedekt worden, dan is het altijd even spannend of de teef dan daadwerkelijk drachtig is… Dat was in beide gevallen zo! Vervolgens is het spannend hoeveel pups er geboren zullen worden en hoeveel daarvan reutjes zijn. Wij wilden namelijk graag een reutje. Waarom? Dat was vooral een gevoel... De nestjes werden geboren! In het eerste nestje dat was geboren bleek geen reutje voor ons te  zitten, maar het tweede nestje dat werd geboren wel! Het nestje bestond maar liefst uit 5 teefjes en 5 reutjes. Toen de pups 4 weken oud waren mochten we elk weekend komen kijken! Een feest natuurlijk, en het werd elke week lastiger om ze niet al mee naar huis te nemen… Maar we kunnen ze natuurlijk niet te vroeg bij de moeder weg halen en een keuze maken uit de pups is ook een hele opgave! Welke pup, welk karaktertje past het beste bij ons? Dit zie je in de eerste weken nog wel wat veranderen, maar al snel kun je de pups een beetje uit elkaar houden door hun gedrag. We bespreken onze wensen en verwachtingen met de fokker en zij helpen ons met het uitkiezen van de pup. Zij kennen de pups natuurlijk beter dan wij, en hebben een beter vermoeden hoe de pup zich zou kunnen ontwikkelen! Wij geven onze voorkeuren vervolgens door en de fokker maakt uiteindelijk de beslissing welke pup met welke eigenaar mee gaat. Wij hebben het geluk dat onze grote voorkeur met ons mee naar huis mocht! 

Maak kennis met Rowan! Rowan is inmiddels bijna 15 weken oud en groeit als kool!! Ruim een kilo per week komt deze boef aan, we zien hem gewoon elke dag groeien...

 

Hoe hebben we het aangepakt in de eerste weken? 

De eerste 3 nachten hebben we beneden op de bank geslapen, zodat hij niet ineens helemaal alleen zou zitten in een groot en vreemd huis. De eerste paar nachten moesten we er nog tussendoor even uit om hem te laten plassen, maar al snel sliep hij de hele nacht door en konden we rustig naar boven gaan om normaal in ons eigen bed te slapen! 

Om hem zo snel mogelijk zindelijk te maken zaten we er bovenop... Zodra Rowan wakker werd, gespeeld had of gegeten en gedronken had gingen we met hem naar buiten. Hierdoor heeft hij de eerste dagen niet in huis geplast en deed hij netjes alles buiten! Al snel had hij door dat als hij naar de deur liep wij met hem naar buiten gingen. Na een aantal weken wordt je daar wat minder oplettend in en gebeurden er toch een paar ongelukjes in huis… Dus weer even goed opletten en zorgen dat dat niet gebeurt! 

We hebben hem in de eerste weken veel meegenomen om hem te laten wennen aan verschillende dingen. Denk bijvoorbeeld aan mee op visite, mee naar de dierenwinkel, mee naar de hondenschool, mee naar het water, mee naar een industrieterrein, mee naar een motorshop (we rijden beiden motor, dus het is wel slim om hem daaraan te laten wennen), mee in de auto, mee naar ZooBeestig, mee achter de fiets (in een fietskar) enzovoorts! Natuurlijk niet alles vlak achter elkaar, en ook niet te lang! Want hij is al snel moe en het warme weer speelt daar natuurlijk ook lekker in mee. Maar die eerste paar weken zijn zo belangrijk als het om socialisatie gaat! 

 

Socialisatie 

Het begrip socialisatie wordt vaak heel verkeerd begrepen. Men denkt dat socialisatie betekent dat de hond met andere honden moet spelen, maar socialisatie betekent eigenlijk kennis maken met en laten wennen aan nieuwe dingen. Dit kan vaak beter vanaf een afstandje en met veel rust, dan dat er veel opwinding bij komt kijken! Natuurlijk moeten de pups ook lekker kunnen spelen met andere honden, om zo o.a. te leren waar grenzen liggen. 

Terug naar onze Rowan, hij is heel makkelijk, vindt niets eng (dat kan nog komen wanneer de angstfase aanbreekt…) is een allemansvriend en is inmiddels al een soort therapiehond! Door zijn rust heeft hij nu al meerdere angstige hondjes vertrouwen gegeven en leren spelen, en binnenkort nemen we hem mee naar een verzorgingstehuis om daar de mensen op te vrolijken! 

Tot mijn volgende Blog! 

Groetjes en een poot van Laika en Rowan.

Advies over het bericht (0)

Inloggen
omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site